dimarts, 15 de juny del 2010

La reunió entre estudiants i representants del Patronat


A la reunió que s'ha realitzat avui a la Masia de la Torre dels Frares s'hi han trobat alumnes, dos representants del Consell d'Estudiants i representants del Patronat.

En aquesta reunió s'ha exposat als estudiants el manifest que van presentar la comunitat universitària i els motius pels quals es defensen els diferents punts que el conformen.

A grans trets els representants del Patronat assistents a la reunió, han donat a conèixer de forma breu com s'organitzava la Universitat des dels inicis d'aquesta, els primers canvis de rectorat i finalment la consideració que mantenen davant els canvis que es proposen portar a terme per part del Patronat, els quals es poden definir mancats de transperència.

Per tal de poder comprendre com s'estructura la Fundació Universitària Balmes podeu consultar a la mateixa web de la UVic, els representants i càrrecs del patronat, com també s'hi poden trobar els estatuts que la regeixen. Un dels aspectes més importants a considerar és que des d'aquest curs, els assalariats de la UVic no poden votar al patronat, tan sols els no assalariats, per tant representants del PAS, professorat i empreses vinculades tenen veu, però no dret vot, ni tan sols el Rectorat. D'altra banda si que hi tenen dret a vot agents externs a la comunitat universitària, alguns dels quals desconeixen la vida i la dinàmica de la universitat.

En aquesta reunió també s'ha aprofitat per fer consultes entorn aspectes que es comenten en els diaris digitals. Algun comentari a les diferents notícies referents a la UVic, es comentava que si aquesta és privada o pública, a partir d'aquí cal definir que la UVic és de titularitat privada d'iniciativa pública, és a dir, la gestió és privada però per exemple fa preinscripcions públiques, entre d'altres exemples. Tanmateix corren rumors que la ciutadania de Vic paga la universitat, comentari a desmentir en tant que aproximadament (i molt aproximadament), el 70% dels ingressos provenen de les matrícules de l'alumnat i el 30% restant prové de la Generalitat, la qual posa una sèrie de condicions per aconseguir aquesta renda, un exemple és la realització de recerques per part del professorat, una característica més de les universitats públiques.

En acabar s'ha demanat què implica tota aquesta situació a l'alumnat. Per una banda, l'obscuritat amb la qual s'han portat a terme tots aquests tràmits, crea una sensació de frustració i de desvalorització per part dels estudiants, quan l'alumnat som els agents actius de la universitat i els protagonistes d'aquesta. S'ha donat a conèixer el cas en, escasses, 2 setmanes. Tanmateix la privatització de la universitat pot implicar l'augment de les matrícules, quan a hores d'ara ja poden resultar inaccessibles, un punt que tanca les oportunitats a molts estudiants. Entre d'altres casos. Una de les úniques virtuds que pot tenir la privatització és tenir una plaça assegurada en finalitzar la carrera.

Què en sortirà de tot plegat? Es desconeix. Tot queda en paraules. L'alcalde diu que no canviarà el model, suposem perquè ha rebut una forta pressió per part de la comunitat, però qui ho assegura?

Avui ha començat la presentació de candidatures al Rectorat, la qual es tancarà el 23 de juny. Els representants del Patronat amb dret a vot escolliran una candidatura, la qual no és necessari que presenti i defensi un programa, després el claustre en farà una valoració, però sense ser vinculant. Qui pren la última decisió? Els representants del Patronat amb dret a vot. El 13 de juliol en sabrem els resultats,...

El què ve continua com a incert.

1 comentari:

  1. Enhorabona. Aquest és l'alumnat que la UVic vol, o com a mínim el que alguns o algunes volem: persones implicades en el seu procés d'ensenyament-aprenentatge, que volen saber on son i que hi fan, que tenen preguntes i busquen respostes. Quina sort que tenim!

    ResponElimina