dimarts, 12 d’octubre del 2010

... i ara volen tancar La Torratxa. Relació amb la Universitat de Vic.


Relació del CSA La Torratxa amb la Universitat de Vic

En aquest post es vol reflectir les relacions que LaTorratxa manté amb la Universitat de Vic, entenent aquest òrgan no únicament des d’una perspectiva sistemàtica i formal (estructura organitzativa), sinó també des d’una interacció col·loquial i informal (estudiants, grups esportius,...). Per aquest motiu es pretén fer una breu introducció dels canvis que la universitat ha produït a la ciutat i com la Torratxa s’ha vinculat a aquests, procurant donar suport a necessitats que n’han sorgit.

És a partir de l’any 1984, quan l’antiga Escola Universitària Balmes de Formació del Professorat pren reconeixement públic i la Fundació Universitària «Balmes», creada per l'Ajuntament de Vic i l'Escola Universitària de Mestres prenen la titularitat del centre. Al cap de tretze anys l’Escola unifica titulacions i es consolida la Universitat de Vic.

Des de 1997, Vic s’ha configurat com a ciutat de caràcter universitari. La instauració de la UVic a la ciutat ha produït un conjunt de canvis a la ciutat tant a nivell econòmic com social. Ambdós canvis venen condicionats per l’augment de persones que transcorren a la ciutat, més de 5.000 són estudiants. Pel què fa al nivell econòmic, la universitat ha permès augmentar l’activitat econòmica de les empreses vigatanes, com també de les rodalies. El lloguer d’habitatges i el consum en establiments comercials són els indicadors més potents quan n’ha augmentat l’activitat.

L’adveniment de la Universitat de Vic també ha desenvolupat un conjunt de canvis socials deguts a l’augment de població a la ciutat durant el curs escolar, sobretot d’estudiants. Ser estudiant de la universitat no únicament implica formar-se i aprendre sobre un àmbit professional, sinó que també es viu, per molts joves, com la primera forma d’independència a la llar familiar, una ocasió de crear nous vincles socials i la primera oportunitat de crear una vida pròpia. Vist això, la ciutat ha d’atendre aquestes necessitats de formació professional, desenvolupament personal i social.

En aquest punt és quan es revelen les funcions de La Torratxa, encarades a atendre les necessitats de joves estudiants universitaris que arriben a la ciutat i tanmateix contribueixen a donar un caràcter universitari al centre. Durant la trajectòria de La Torratxa, aquesta ha cedit espais de diàleg i de creació, permetent que estudiants puguin desenvolupar les seves activitats en espais de formació externs a l’espai físic de la universitat. Les activitats que s’hi han portat a terme fins el moment són diverses i per aquest motiu a continuació es procura fer una correlació de les activitats que han ajudat a fer La Torratxa més universitària i a la comunitat d’estudiants més Torratxa.

Recolzament a assignatures de la Facultat d’Educació de la UVic: durant dos cursos s’ha cedit l’espai polivalent per a poder portar-hi a terme sessions de l’assignatura “Festes i oci a l’escola”. En les dues ocasions s’ha cedit l’espai per a què els estudiants poguessin portar a terme una petita celebració que prèviament havien organitzat a les aules de la universitat. L’objectiu de les sessions consistia en descobrir i aprendre com s’organitza d’una forma fictícia una festa a l’àmbit escolar.

Punt de referència per l’elaboració de treballs acadèmics: La Torratxa en diverses ocasions ha estat un espai d’interès per a la realització de treballs acadèmics d’alguns grups d’estudiants. Sobretot s’ha contemplat des de la vessant de l’Educació Social, pel tarannà social que caracteritza el centre, com també des de la vessant de la Comunicació Audiovisual amb el resultat de diversos reportatges dedicats al centre.

Aixopluc de la Festa Major de la UVic: el final de Festa Major de la Universitat de Vic es va portar a terme als espais de La Torratxa. Tanmateix, durant el curs passat, 2009/10, es va realitzar la segona Festa Major de la UVic, organitzada per estudiants de la universitat amb col·laboració amb altres institucions. Les condicions meteorològiques no van permetre que la festivitat es portés a terme al Sucre com prèviament estava definit, per aquest motiu es va traslladar la infraestructura a les instal·lacions de La Torratxa on es va poder fer la cloenda de la festa.

Zona d’estudi: en diverses ocasions La Torratxa ha obert les seves portes per oferir un espai a la comunitat d’estudiants per poder estudiar en setmanes properes als exàmens, sota el títol “No pararem fins que s’acabi el temari!!”. L’objectiu ha estat oferir un ambient d’estudi alternatiu quan les altres possibilitats, com les biblioteques de la mateixa universitat o les municipals, han estat tancades.

Espai de reunió i organització del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UVic:des dels inicis de La Torratxa la SEPC ha fet ús de les instal·lacions per guardar material, reunir-se i portar a terme la seva activitat. Tanmateix, des de La Torratxa s’ha fet ressò de les seves campanyes, la més destacada ha estat la “Sí a la paralització del procés de Bolonya a la UVic”.

Autoaprenentatge de teatre: el primer any d’obertura del centre va rebre a un grup d’estudiants de la Universitat de Vic interessats en el món del teatre. Aquests van utilitzar els espais de La Torratxa per a realitzar sessions d’autoaprenentatge de teatre, aquest concepte parteix de l’idea que ells mateixos són professors i alumnes, s’organitzaven de manera que per parelles organitzaven la sessió per mostrar-la a la resta d’estudiants, la resta de dies s’intercanviaven els rols, ells mateixos creaven allò que volien aprendre.

Tercer temps Torneig Intrauniversitari de rugbi a 7, La Bóta Cup: l’equip de rugbi Garrins i Garrines de la UVic va néixer fa uns sis anys amb la intenció d’introduir la filosofia de l’esport del rugbi entre els diferents estudiants de la Universitat de Vic. El segon any de l’obertura de La Torratxa, van utilitzar les instal·lacions del centre per poder realitzar part del tercer temps i poder acollir els equips forans i de la mateixa universitat, podent compartir la seva filosofia i cultura.

Recolzament a la Cooperació Educativa amb Guatemala: la Cooperació Educativa amb Guatemala és un programa que ofereix la Universitat de Vic per a què estudiants de la Facultat d’Educació en el seu últim curs, puguin realitzar les pràctiques en comunitats rurals de Guatemala. A part de conèixer la realitat del país i de les comunitats rurals, acompanyar i col·laborar en les accions socioeducatives de les comunitats, els estudiants també aconsegueixen material pedagògic, roba i fan aportacions econòmiques per al lloc de destí. Durant la tardor del 2008 i la del 2009, els estudiants que col·laboren amb aquest programa han fet ús de les instal·lacions de La Torratxa per fer recull i tria de material necessari, com també han realitzat dues festivitats per fer recollida d’incentius econòmics per tal de poder portar a terme els seus projectes de cooperació educativa o ajudar econòmicament a les associacions que els acullen.

Seguiment del procés d’elecció del rector de la UVic: un nombre destacat de membres de La Torratxa són també estudiants de la Universitat de Vic, fet que fa que no només es vinculi la UVic en l’àmbit d’estudis, sinó també a nivell de ciutat. Davant de l’escassa informació que els estudiants rebien sobre la situació de forma aliena va sorgir, per part seva,la creació d’un blog: “Què està passant a la UVic?”. Aquest blog té una intenció informativa, on es pretén aglutinar tota la informació referent al procés d'elecció de la candidatura a rectorat de la Universitat de Vic, com també fer-ne un seguiment. Per fer-ho, es concentren diferents articles i notes informatives que giren entorn a aquesta temàtica, com també es fa una comparativa entre aquestes. L’objectiu és ajudar a crear un pensament crític entorn el què succeeix a la UVic.


Després de la lectura d'aquesta relació Torratxa-UVic, és convenient llegir el manifest dels membres de La Torratxa sobre el tancament inminent.


Ja fa temps que les entitats de Vic sembla que fem nosa a l’Ajuntament. Per una banda parlen de participació ciutadana i de fomentar l’associacionisme, però per una altra banda ens estan tancant espais per la participació, condicions per desenvolupar les activitats i llocs per autogestionar-nos econòmicament.

En els últims mesos hem vist com, per posar alguns exemples, després de molts anys s’han fet fora les entitats de la zona de bars de MMVV. L’excusa donada pel socialista Josep Burgaya era que “les entitats suposen una competència deslleial pels bars ja que no paguen impostos”. També s’han eliminat actes de festa major organitzats per entitats com Les Nits del Lloro, s’ha reduït considerablement el suport econòmic i material per la Festa Major Jove, o no es promou una comissió de festes amb les entitats. Les associacions de veïns també estan descontentes amb la rebaixa de les subvencions per organitzar les festes del barri, ja que els diners només serveixen per pagar al mateix Ajuntament un punt de llum i el muntatge d’un entarimat.

Aquesta política que fomenta la participació ara ens ha tocat al CSA La Torratxa. I és que ens ha arribat una notificació de l’Ajuntament en què en el termini de dos mesos es procedirà a tancar l’espai. L’excusa és que no tenim una llicència d’activitats, la qual la proporciona el mateix Ajuntament. Els requisits necessaris per a la llicència són impossibles de complir per a una entitat sense ànim de lucre, i l’Ajuntament ho sap. De fet, mai s’havia demanat la llicència als qui abans havien ocupat l’edifici. Per què se’ns demana ara a nosaltres? Tots els locals municipals compleixen amb els requisits de la llicència, o això és una decisió política?

La Torratxa omple un buit que les institucions mai han sigut capaces de donar ni als joves, ni a les entitats. La Torratxa ha servit a desenes d’associacions i a més de 600 socis per desenvolupar-hi centenars d’activitats; exposicions, xerrades, cicles de cinema, classes gratuïtes d’anglès, italià o català, així com també d’història de Catalunya o de Photoshop i jornades de formació diversa. A La Torratxa hi ha nascut una cooperativa de consum ecològic, s’hi ha fet concerts amb grups de la comarca, ha sigut l’embrió de la Festa Major Jove, ha servit com a local d’assaig de grups amateurs de teatre, hi ha un servei de internet, una biblioteca i un rocòdrom. I a canvi de tot això, l’únic que rebem del govern de la ciutat és una trista notificació a la bústia per tancar-nos el local. Que no teniu vergonya? Per què ara de sobte decidiu que ens voleu fer fora? Perquè no heu vingut a parlar amb nosaltres? Per què sabent que el local en qüestió (antic local dels sagals d’Osona) no complia amb la llicència d’activitats des de sempre, ara ens doneu sols dos mesos de marge per presentar-la? Per què no es demana la llicència d’activitats a tots els locals de la ciutat on es fan actes públics? Per què ara que es comencen a olorar les eleccions municipals? És una qüestió de queixes veïnals per el soroll d’algun concert acústic fet a la Torratxa aquest estiu, els quals sempre van complir un estricte horari de tancament puntual (mai més tard de mitjanit)? O potser eren perquè durant la festa major de la ciutat s’havia organitzat un vall de festa major? Senyors de l’ajuntament, que potser us fem nosa? voleu una ciutadania activa? O us facilitaria més la feina una ciutadania passiva?

La Torratxa és un servei, no es pot tancar!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada