dimarts, 29 de juny del 2010

La Passió de la UVic

Font: Osona.com (La Passió de la UVic)


La secció d'humor gràfic d'Osona.com publica originals creats per diferents autors, entre ells Toni Coromina, que els signa amb el pseudònim Mandanga.

Aquí teniu la seva nova aportació, dedicada al procés electoral per al rectorat de la Universitat de Vic.

Entrevistes a Jordi Montaña des de "el 9nou" i "Osona.com"


Jordi Montaña, aquest matí al balcó de la redacció d'Osona.com. Foto: Adrià Costa



Entrevista Osona.com a Jordi Montaña: Jordi Montaña: «Si sóc rector de la UVic traurem diners de sota les pedres».


Entrevista el 9nou a Jordi Montaña: Jordi Montaña: “La UVic té un model original i l’he de preservar de totes totes, ni parlar-ne de més privatització”

dilluns, 28 de juny del 2010

Revifa la candidatura de Jordi Montaña al rectorat de la UVic

Font: Osona.com

Revifa la candidatura de Jordi Montaña al rectorat de la UVic

ACTUALITZAT, A LES 15:OO H La retallada pressupostària que haurà de patir la universitat hauria fet retirar-se de la cursa a Francesc Codina, el candidat de consens. El mateix Codina, Pere Quer i Marta Otero ho neguen (nota de premsa de la terna de candidats de la UVic).

Actualitzat, 15:00 hores

Comunicat


Respecte a les informacions aparegudes avui al digital osona.com, els sotasignats manifesten:

1. No s'ha retirat cap dels tres candidats a rector que comparteixen el programa sorgit de la comunitat universitària de la UVic.

2. No s'ha produït cap entrevista dels tres candidats de la UVic amb el Dr. Jordi Montaña ni està previst que es produeixi.

3. Des de la Generalitat de Catalunya no s'ha plantejat a cap dels tres candidats de la UVic cap previsió de retallades pressupostàries.

Dr. Francesc Codina
Dra. Marta Otero
Dr. Pere Quer

---------------
Publicat, 11:48 hores

El procés electoral al rectorat de la Universitat de Vic (UVic) no s’atura i els esdeveniments se succeeixen a ritme de vertigen. Quan tot semblava dat i beneit, amb Francesc Codina com a candidat de consens, la situació ha donat un nou tomb de 180 graus durant les darreres hores. Quan ja semblava que la seva opció estava descartada, ha tornat a revifar el nom del professor Jordi Montaña i Matosas, doctor Enginyer Industrial i catedràtic de la Universitat Ramon Llull, que sempre ha estat el candidat preferit de l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Maria Vila d’Abadal.

Montaña torna a aparèixer amb força a les enquestes, ja que sembla que Francesc Codina podria haver declinat la possibilitat d’encapçalar el nou període de la UVic. La raó, les exigències de la Generalitat d’una gran retallada pressupostària, per tal de fer viable econòmicament la universitat. El nou rector haurà de fer anar les tisores i, a més de congelar o reduir alguns sous, també haurà de plantejar-se acomiadar personal, entre professors i administratius. La reducció de personal es vincularia a la supressió d'algunes carreres que no entren al Pla de Bolonyà. L’envergadura de l’operació podria haver fet desistir Codina, molt vinculat a tota la comunitat universitària.

Un portaveu autoritzat de la Universitat ha negat a Osona.com que hi hagi hagut una pressió per part de la Generalitat per reduir les despeses, però que sí que s'ha reclamat un nou pla estratègic global. "En tot cas, ja hi ha un pla que es porta a terme des de l'any passat i s'estan aplicant unes mesures que permetran salvar el dèficit a final de curs", ha explicat. "Tampoc hi ha previst cap acomiadament massiu de gent, sino només alguns dels professors les carreres dels quals desapareixeran. Però tot d'una manera ordenada i progressiva", ha afegit.

Les possibilitats de Montaña també han crescut després d’una trobada que ell mateix ha tingut amb els tres candidats proposats per la comunitat universitària (Francesc Codina, Pere Quer i Marta Otero). Als representants de la UVic els hauria convençut força el discurs de Montaña i estarien disposats no boicotejar la seva elecció i retirar-se del procés electoral.

Montaña, de campanya per Vic

La nova conjuntura es fa més que evident en un altre moviment del candidat preferit de Vila d’Abadal. Montaña ha anunciat que demà dimarts serà a Vic per fer campanya i per concedir algunes entrevistes a diversos mitjans, entre els quals també hi ha Osona.com (l’entrevista està concertada a les 10 del matí).

En tot cas, la decisió final de tot l’entrellat la prendrà el Patronat de la FUB, que es reunirà el proper dimecres, dia 30 de juny. De moment, Vila d’Abadal guarda silenci i prefereix posar totes les cartes al damunt de la taula a la trobada. Recordem que el president de la FUB va assegurar als membres de la comunitat universitària, en una reunió celebrada a la mateixa UVic, que respectaria els candidats que presentessin i que no acceptaria un rector que no tingués el suport d’aquesta comunitat.

Amb aquesta concessió, semblava que Vila d’Abadal descartava la seva primera opció de Montaña. De totes maneres, això canvia si els tres candidats escollits per la comunitat fan efectiva la seva renúncia.

La propera entrega, demà, amb l’entrevista a Jordi Montaña. L’entrega final, el dimecres amb la decisió del Patronat.

Comentari del President del Consell d'Estudiants a l'article "Quin paper hi juguem estudiants?"

-El comentari es troba desglossat a l'article anterior dins aquest mateix blog-

Anònim ha dit... Quin paper hi juguem el estudiants?
(Resposta al post de la Mar Beneyto al blog http://www.estudiantalauvic.blogspot.com/ )

Fa dos anys que sóc president del Consell d'Estudiants i hi estic implicat des de fa tres. Els estudiants ens hem de moure, és cert, i en cap cas la nostra posició és de resignació. Som conscients que representem els estudiants de la UVic i exercim la nostre tasca amb moltes ganes.

Que és pot fer millor?, es clar que sí. Sempre es poden fer millors les coses. Amb aquesta intenció estem treballant any rere any. Aquest any hem fet més coses i millors que l'any passat i esperem que el que bé pugui ser millor. Però per aconseguir-ho, cal la implicació de tots els estudiants, començant pels delegats i les delegades.

Pel que fa al tema de les eleccions a rectorat, des de l’inici hem mirat d'estar constantment informats de tot el que es va succeint. També vetllarem perquè al claustre, que és farà d'aquí a pocs dies, hi vagin els deu estudiants que són claustrals. Fins i tot, hem mogut fitxa per saber si aquests podien cedir el vot, en cas que no hi poguessin assistir, cosa que no es pot fer, per tant restarà participació dels estudiants al claustre. Contra això, no s’hi pot fer res perquè és el que diuen les normes, quant al procediment del vot.

Pel què fa al candidat, en el procés que s’està duent a terme aquests dies, hi tenim poca capacitat de participar-hi, però ni nosaltres com a Consell d’estudiants ni la resta d’estudiants o la majoria del personal laboral. Això no treu que ens estiguem movent per donar a conèixer la nostra opinió. Hi ha una cosa que no és discutible i és que el Consell destinarà tots els seus esforços a vetllar pels drets dels estudiants de la UVic, com molt bé sap tothom qui coneix què és i quines són les funcions del Consell.

Pel que fa als estudiants, per això existeix el grup del Facebook, que és el primer dels molts passos que es faran per acostar el Consell als companys i companyes. El Consell estem en procés de consolidació. Hi ha molta feina per fer i qualsevol proposta és ben rebuda. Més si va acompanyada de gent disposada a portar-la a terme. Si hi ha gent que té ganes de formar-ne part o de col•laborar-hi o, simplement, vol informació, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu consell.estudiants@uvic.cat .

I ja per acabar, com molt bé dius, ser membre del Consell d’Estudiants és una tasca voluntària, a la qual, els que hi hem passat, hi dediquem el temps que podem, tenint en compte que també ho compaginem amb els estudis. Per tant, els membres del Consell d’Estudiants agrairíem que es respectes la feina feta, la que s’està fent i la que es farà, ja que ho intentem fer tant bé com sabem i podem.

Agustí Miró, President del Consell D’estudiants de la Uvic.

diumenge, 27 de juny del 2010

Quin paper hi juguem estudiants?


Fa poc de tres setmanes aproximadament, corrien rumors i havia un rebombori que com estudiants no enteníem, ni encara ara acabem d'entendre.

La informació que arriba als i les estudiants és a través, principalment, de la premsa i després perquè algun professor/a o representant a la FUB, ens explica com està el procés. La UVic no fa arribar comunicats a l'alumnat, tan sols penja les notícies a la pàgina principal, però en canvi ho fa arribar al professorat. Tanmateix el Consell d'Estudiants tan sols té un grup al facebook, en el qual no hi pot accedir tothom, perquè no tothom està inscrit en aquesta xarxa social. Davant d'això em plantejo: Per què? On som l'alumnat? Com podem participar si amb prous feines podem saber per on passem?

Si la UVic funciona és perquè amb els seus 13 anys de vida hi ha assistit un alumnat. Al llarg del blog es pot trobar informació referent al procés d'elecció de rectorat, el què no es troba referenciat enlloc és quin paper hi juguem els i les estudiants.

Com a òrgan representatiu tenim a un Consell d'Estudiants, que diu "no posicionar-se" perquè hauran de treballar amb el rector o rectora que hi hagi, sigui un o altre. No jutjo el seu acte, primerament perquè no hi estic participant, i en segon lloc, perquè no els puc responsabilitzar únicament de tal acte. No comparteixo la seva posició "neutra", però entenc que la tinguin. Ho entenc perquè aquesta resposta que dóna el Consell d'Estudiants penso que ve determinada des de l'oportunitat de participació que se'ns ofereix als estudiants, que es pot definir de minsa.

La major part de persones que participem en la vida universitària, som estudiants més que cap altre personal de la comunitat universitària, però com que som persones que anem i venim, i segurament no tornem, el nostre pensar queda com una cosa superflua. No se'ns té confiança i per això els tràmits administratius que se'ns posen per accedir a quelcom són exagerats. Si els i les estudiants per construir una universitat pròpia hem d'embarcar-nos en un vaixell per navegar en un mar de paperassa, on desenes de pirates no et permeten arribar a bon port, quina energia queda després de l'esforç? És clar que davant d'aquest temporal es poden adoptar diverses actituds. Considero que l'actitud que ha adoptat el Consell d'Estudiants és de resignació, perquè esgota i no és remunerat, és perquè volem. Tanmateix, considero que hi ha altres actituds, que permeten prendre protagonisme per part dels i les estudiants. No ens hem de quedar de braços plegats a veure què decideixen "els qui s'hi entenen", sinó que crec que n'hem de prendre part, perquè recordo NOSALTRES SOM ELS I LES PROTAGONISTES. Per això animo al Consell d'Estudiants, com a òrgan representatiu a fer conèixer a la resta d'estudiants què està passant i quin paper hi podem tenir els i les estudiants, perquè si no ho fem nosaltres, qui ho farà?

Que corri la informació, perquè sinó mai sortirem de la ignorància.
Mar Beneyto

Cinc candidats al rectorat de la UVic

Font: el 9nou

Cinc candidats al rectorat de la UVic

El termini de presentació de candidatures al rectorat de la Universitat de Vic es va tancar dimecres amb tres propostes per al programa de govern i cinc noms sobre la taula.
Si no es produeix cap novetat a última hora, el Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) tindrà sobre la taula els noms de cinc candidats per ser rector de la Universitat de Vic durant els propers quatre anys. En la reunió convocada el dia 30 de juny, els 17 membres del Patronat amb veu i vot podran escollir entre Jordi Montaña, professor fins ara d’ESADE; Assumpta Fargas, rectora actual de la UVic, i una terna de candidats que comparteixen el mateix programa (Francesc Codina, Marta Otero i Pere Quer).
Tot i que s’especulava amb la seva retirada, Assumpta Fargas ha mantingut la seva candidatura, tal com havia anunciat a la comunitat universitària en l’assemblea en què els va plantejar la situació actual, el passat dia 10 de juny. La retirada d’aquesta candidatura abans de la reunió del proper dimecres no és descartable, tot i que en un principi Fargas hauria optat per complir la paraula donada davant de la comunitat .També fa visible així el seu rebuig a la proposta de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que li va demanar que es retirés en la mateixa reunió en què li va comunicar que ja no confiava en ella. Per contra, Vila d’Abadal manté el seu suport al candidat que va proposar inicialment, Jordi Montaña, que en la seva primera visita a la UVic (vegeu EL 9 NOU de dilluns passat) ja va formalitzar la candidatura. Finalment, i com a resposta interna hi hauria la terna de candidats integrada per Codina, Otero i Quer.
Segons un comunicat que dimarts es fer públic, signat pels representants de la comunitat universitària en el Patronat de la FUB, s’ha optat pel sistema de la terna –sobre la base d’un programa assumit per tots tres– “per tal que el Patronat pugui escollir el que consideri més idoni”. En aquesta terna hi ha un candidat que es considera proper a l’actual rectora (Francesc Codina), un altre de crític amb la seva gestió (Pere Quer) i una tercera persona (Marta Otero) que ha demostrat la seva vàlua al capdavant del vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement, i que està considerada un dels valors emergents dins de la UVic.
El procés que ara es segueix passa, en primer lloc, per la reunió del Patronat. Posteriorment, ja amb el nom d’un candidat designat, es convocarà el claustre de la Universitat, que s’haurà de pronunciar sobre aquest candidat i el seu programa de govern. La reunió ha de tenir lloc en un termini de 15 dies a partir de la designació. Els estatuts de la FUB deixen clar que aquesta consulta no és vinculant, tot i que l’alcalde de Vic –en tant que president del Patronat de la FUB– va assegurar davant de la comunitat que escoltaria i tindria en compte la seva opinió. Finalment, el dia 13 de juliol es reuneix novament el Patronat de la FUB per nomenar definitivament el rector. O bé, en el seu defecte, per obrir una nova convocatòria, possibilitat que també està prevista.
Mentrestant, aquesta setmana han continuat els pronunciaments de les forces polítiques sobre la situació de crisi institucional que viu la UVic. Dilluns passat va ser ICV qui es va manifestar, en un comunicat que criticava durament l’alcalde per les seves intervencions en el procés d’elecció de rector, considerant-les una “vulneració de l’autonomia universitària” i una “voluntat de dirigir la UVic”. ICV es mostra també contrària a qualsevol tendència “privatitzadora” que allunyaria la UVic del model actual, “un model propi i amb clara vocació de servei públic”.

Francesc Codina, candidat de consens al rectorat de la UVic

Font: Osona.com

Francesc Codina, candidat de consens al rectorat de la UVic

Francesc Codina té tots els números per ser nomenat nou rector de la Universitat de Vic (UVic), en substitució d’ Assumpta Fargas. L’actual degà de la Facultat d’Educació de la UVic s’ha erigit com el candidat de consens de totes les parts implicades en l’elecció. En primer lloc, Codina és un dels tres candidats proposats per la comunitat universitària. A més, la seva elecció s’ha acabat de lligar en un dinar el passat dimecres entre l’alcalde de Vic i president de la Fundació Balmes (FUB), Josep Maria Vila d’Abadal, i el conseller de d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, segons han explicat a Osona.com fonts properes a l’Ajuntament i a la pròpia Generalitat.

El filòleg Francesc Codina i Valls(Granollers, 1954) és membre de la Societat Verdaguer i autor de diversos estudis sobre Verdaguer. Forma part del consell de redacció de Reduccions i ha estat assessor de la Generalitat.

La decisió es farà pública el proper dia 30 de juny, a la reunió del Patronat de la FUB. Els 17 membres de l’ens amb veu i vot hauran de decidir un dels cinc candidats que s’han presentat: Francesc Codina, Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement; i Pere Quer, de la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació (els tres presentats per la comunitat universitària); Jordi Montaña (la primera opció de Vila d’Abadal, fins fa uns dies), i Assumpta Fargas, l’actual rectora, que no s’ha retirat de la cursa i no se sap ben bé quin paper té en aquest entrellat, ja que la seva reelecció està més que descartada des de fa dies. Sens cap dubte, Codina serà l’elegit, ja que compta amb els suports dels patrons que representen l’Ajuntament i la Generalitat, i també els de la comunitat universitària (tot i que aquests no tenen dret a vot).

Un cop fet públic el nom de Codina, el candidat presentarà el seu programa i el seu equip davant del claustre de la UVic. Els representants de la universitat donaran el seu vist-i-plau (tot i que no és vinculant) i llavors la decisió final passarà un altre cop a mans del Patronat, que elegirà formalment Codina com a nou rector de la UVic.

Un intent d’ajornament

Durant aquests dies i veient que l’elecció del nou rector de la UVic estava entrant en una dinàmica perillosa i amb una sortida consensuada complicada, des de la FUB s’hauria intentat ajornar la decisió. Així, en principi, la FUB i Generalitat van voler pactar obrir un període de reflexió de mig any per tal de redactar un nou pla estratègic per a la universitat, inspirat en una universitat estrangera. Aquest marge de temps hauria estat l’excusa perfecta per ajornar les eleccions i calmar les aigües.

Però aquesta via també tenia les seves complicacions, ja que hagués tingut efectes col•laterals no desitjables, entre ells sobretot el del finançament del centre. Per a la UVic és urgent tancar un model econòmic permanent i viable, la qual cosa també s’hagués hagut de posposar.

dimecres, 23 de juny del 2010

La comunitat universitària presenta una terna amb Francesc Codina, Marta Otero i Pere Quer pel rectorat de la UVic

Font: el 9nou

La comunitat universitària presenta una terna amb Francesc Codina, Marta Otero i Pere Quer pel rectorat de la UVic

Els representants de la comunitat universitària han presentat la terna formada per Francesc Codina, Marta Otero i Pere Quer com a possibles nous rectors de la UVic.
Aquests mateixos representants han elaborat un programa per a una candidatura interna a rector de la UVic, segons expliquen en un comunicat intern enviat aquesta tarda a la resta de comunitat universitària. En el procés, "totalment obert", segons especifiquen en la nota, "hi ha participat tothom qui ha volgut, tal com es va acordar al final de la reunió d'aquell dia", en referència a la compareixença de la rectora del 10 de juny davant la comunitat universitària.

Paral·lelament, continua la nota, s’han anat completant les visites personals als patrons de nova incorporació i s’ha dut a terme un seguit de gestions. Entre les més destacades, una entrevista amb el president de la FUB i alcalde, Josep M. Vila d'Abadal; una altra amb el conseller Josep Huguet i els tres patrons de la Generalitat i una trobada, a la Universitat de Vic, amb Jordi Montaña, que va presentar la seva candidatura a la FUB.

El programa elaborat pels representants de la comissió universitària es troba en fase de revisió final i està previst que es presenti al registre demà dimecres, data límit de la convocatòria.

Els tres candidats a rector, Codina, Otero i Quer, "comparteixen el mateix programa, per tal que el patronat pugui, segons els estatuts de la FUB, escollir el que consideri més idoni", segons expliquen els representants de la comunitat universitària en la nota que han enviat aquesta tarda.

Francesc Codina es perfila com el candidat preferit de la comunitat universitària

Font: Osona.com

Francesc Codina es perfila com el candidat preferit de la comunitat universitària

Dins del límit màxim que es va establir, aquest dimecres dia 23 seran entrats al registre els noms dels components de la terna que la comunitat universitària de la UVic proposa al Patronat per tal que els tingui en compte a l'hora d'elegir el futur rector de la institució acadèmica.

Els candidats són els doctors Francesc Codina, actual degà de la facultat d'Educació; Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement; i Pere Quer, de la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació. Tot seguit, el Patronat de la Fundació Universitària Balmes elegiria el futur rector entre aquests tres noms i el de Jordi Montaña, que va ser proposat fa uns dies pel president de la FUB i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal. Tot indica que el candidat preferit de la comunitat universitària seria Francesc Codina, que en els darrers dies ha destacat per la seva oposició frontal als plantejaments de l'alcalde de Vic.

Comunicat de Anna Andreu, Montse Ayats, Consol Blanch i Manuel Llanas a la comunitat universitària

Benvolgudes i benvolguts,

D’ençà de la compareixença a l’Aula Magna el 10 de juny de la rectora i dels representants sotasignats, s’ha anat complint amb el compromís públic d’elaborar un programa per a una candidatura interna a rector o rectora de la nostra Universitat. En el procés, totalment obert, hi ha participat tothom qui ha volgut, tal com es va acordar al final de la reunió d’aquell dia. Paral·lelament, s’han anat completant les visites personals als patrons de nova incorporació i s’ha dut a terme un seguit de gestions. Entre les més destacades, una entrevista amb el President de la FUB, una altra amb el Conseller Josep Huguet i els tres patrons de la Generalitat i una trobada, a la Universitat de Vic, amb el Dr. Jordi Montaña, que va presentar la seva candidatura a la FUB.

En el moment de redactar aquest comunicat, el programa es troba en fase de revisió final i està previst que es presenti al registre demà dimecres, dia 23, data límit de la convocatòria. Pel que fa a la candidatura a rector o rectora, s’ha acordat presentar tres candidats interns (Dr. Francesc Codina, Dra. Marta Otero i Dr. Pere Quer), que comparteixen el mateix programa, per tal que el Patronat pugui, segons els Estatuts de la FUB, escollir el que consideri més idoni.

Anna Andreu, Montse Ayats, Consol Blanch i Manuel Llanas

dimarts, 22 de juny del 2010

La comunitat universitària sospesa presentar quatre candidats al rectorat

Font: Osona.com (amb arrenjament per Estudiant a la UVic de la data del darrer dia per presentar les candidatures)

La comunitat universitària sospesa presentar quatre candidats al rectorat

La comunitat universitària de la Universitat de Vic (UVic) està sospesant la decisió de presentar un grup de candidats, en comptes d’un de sol, a l’elecció de nou rector del centre. Els candidats hauran d’assumir el programa estratègic que la pròpia comunitat universitària gairebé ha acabat de redactar avui, en un parell de reunions. Llavors, seria el Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) qui hauria d’escollir, entre els proposats per la UVic i Jordi Montaña, avalat pel president de la FUB i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal.

En principi, tot apunta que demà a la tarda hi haurà “fumata blanca”. El darrer dia per presentar les candidatures és el dimecres, 23 de juny.

De moment, sembla que la comunitat universitària té uns quants noms a la cartera. Els més probables són els següents: Francesc Codina, degà de la Facultat de Comunicació; Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement; Antoni Tort, antic degà d’Educació; i Pere Quer, de la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació. L’actual rectora, Assumpta Fargas, encara no ha presentat la seva renuncia, malgrat que tot apunta que ho farà quan els noms dels candidats ja siguin oficials.

diumenge, 20 de juny del 2010

A la UVIC, consens i sentit comú!

Font: Article d'opinió OsonaComarca

A la UVIC, consens i sentit comú!

Joan Ballana
Advocat

Si políticament algú pretengués, encara que fos remotament, desvirtuar el projecte universitari de la UVIC que els últims anys s’ha consolidat quantitativa però sobretot qualitativament, per embrancar-se en un projecte paulatí de privatització total deixant la vocació de servei públic de la UVIC a la deriva, faria un flac favor a la ciutat i mermaria les potencialitats del projecte territorial i social, a més de l’acadèmic, que també emana de la UVIC. Els últims dies, tot i que no hagi estat aquesta la intenció política del màxim representant de la ciutat i President de la FUB, la línia comunicativa emprada per l’elecció del rector/a, així com el tracte dispensat vers la comunitat universitària per aquest afer, juntament amb l’acumulació de càrrecs vers alguna persona que, si bé permeten els estatuts de la FUB, semblen generar disfuncions, no han ajudat gens a visualitzar una posició clara i un projecte engrescador basat en el model actual que aglutini al seu voltant la majoria de la comunitat universitària.
Més aviat s’ha visualitzat precipitació i poc tacte. En qualsevol cas, la millor carta de presentació per qui sigui el nou rector/a de la UVIC no és de ben segur un claustre posicionat en contra (tot i no ser vinculant) o una comunitat universitària majoritàriament recelosa. Només per això ja valdria la pena reconduir la situació i buscar una entesa que faci possible el diàleg i el compromís ferm en la defensa i desenvolupament del model actual. Si bé no és qüestió de noms, sinó de models, també és cert que el nom fa el model. I per tant, més enllà que el patronat de la FUB amb l’Alcalde al capdavant, sigui qui estatutàriament elegeixi el nou rector/a, seria un error estratègic fer-ho sense el consens suficient en el sí de la comunitat universitària, sobretot d’aquella acreditada per la seva vàlua en la consolidació del model universitari que avui és vigent i que tants bons fruits ha donat a la ciutat, a la comarca i al país.

L’alcalde buscarà el consens amb la UVic

Font: OsonaComarca


Pere Quer, de la UVic, també es posiciona per a rector.

Vila d’Abadal vol un rector de consens amb tota la UVic
Mentre el president de la FUB obre la porta a tots els candidats, la comunitat universitària treballa en una nova candidatura que segurament encapçalarà Pere Quer

VIC | Redacció.- El mateix dia en què es convocava el càrrec de rector de la Universitat de Vic, aquest dimarts el president de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, es va reunir amb la comunitat universitària per argumentar la pèrdua de confiança amb la rectora sortint, Assumpta Fargas, i calmar els ànims respecte a diferents notícies relacionades amb la UVic i suposats canvis de model. Osona Comarca va fer públic, dijous passat, que la FUB apostava pel catedràtic d’Esade Jordi Montaña, com nou rector. Dimarts, Vila d’Abadal va assegurar que no hi ha cap decisió presa i que el Patronat es mirarà amb els mateixos ulls totes les candidatures que es presentin. A més, va assegurar que s’intentarà buscar una candidatura de consens amb tota la comunitat i abans de prendre una decisió s’escoltarà la veu del Claustre.
Mentrestant la comunitat universitària ja ha descartat la candidatura d’Assumpta Fargas i està treballant a contrarellotge -el termini de presentació de candidatures s’acaba dimecres que ve-, per elaborar un programa propi i trobar un nou candidat, això sí, amb la prioritat que sigui algú del centre. Tal com explica el doctor Manuel Llanas, un dels representants de la comunitat universitària, «no és que ens neguem a acceptar algú de fora, però sí que veiem que el currículum de Montaña no és especialment excepcional i que hi ha molta gent de la casa que s’hi pot arrenglerar».
De fet, tal com confirma el mateix Llanas, tot i que encara no hi ha cap decisió presa, un dels noms que més sona per encapçalar la candidatura de la comunitat universitària és el del Doctor Pere Quer, que ja havia estat vicerector de la Universitat en el mandat anterior a Fargas i que, precisament, havia presentat candidatura per al càrrec de rector l’any en què va ser escollida l’actual rectora.
Sigui com sigui, la solució es sabrà aviat perquè el termini de presentació de candidatures s’acaba dimecres i el dia 30 de juny el Patronat ja s’ha de reunir per escollir un candidat d’entre tots els que s’hagin presentat. Després, en un termini de 15 dies, l’escollit ha de presentar el programa al Claustre i, és precisament en aquest punt, on Vila d’Abadal es va comprometre a escoltar la veu de la comunitat universitària i va assegurar que si el Claustre no li dóna la seva confiança al candidat, el Patronat no el nomenarà.

El conseller Huguet ara avala una candidatura de consens pel rectorat de la UVic

Font: el9nou

El conseller Huguet ara avala una candidatura de consens pel rectorat de la UVic

Jordi Vilarrodà / Víctor Palomar
El conseller ho diu en unes declaracions a EL 9 NOU que es publicaran dilluns. Huguet, que ahir va reunir-se amb un grup de professors de la UVic, nega la versió que s'havia donat fins ara, que la idea de canviar de rector havia sorgit de la Generalitat.
El Departament d'Universitats, Innovació i Empresa treballa perquè hi hagi només una candidatura al rectorat de la Universitat de Vic. Així ho manifesta el conseller Josep Huguet, que assegura que la proposta de forçar el relleu d'Assumpta Fargas per un nou rector de fora del centre no parteix ni del seu departament ni del comissionat. Les paraules d'Huguet contradiuen el que han afirmat fins ara els dos principals protagonistes de la crisi, l'alcalde de Vic i Assumpta Fargas.

El Departament d'Universitats, Innovació i Empresa vol que hi hagi un sol candidat a rector a la Universitat de Vic. Per això treballa per elaborar una candidatura de consens, que segons el conseller Josep Huguet, hauria de comptar amb la unanimitat del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i amb una majoria del claustre. Un suport que actualment no tindria Jordi Montaña, el candidat anunciat per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal.

En declaracions a EL 9 NOU, que es publicaran aquest dilluns, Josep Huguet nega de forma rotunda que la proposta de canviar l'actual rectora, Assumpta Fargas, per Jordi Montaña parteixi del seu departament. Això contrasta amb el que va dir Vila d'Abadal a la reunió de dimarts davant la comunitat universitària, quan va afirmar que des de Vic no s'ha anat a buscar a Montaña.

I també es contraposa amb la versió de la polèmica que ha explicat Assumpta Fargas, que assegura que el Comissionat d'Universitats, Joan Majó, va confirmar-li que la idea del relleu per un nou rector aliè al centre era seva. Huguet ha parlat aquests últims dies amb Vila d'Abadal, Fargas i representants dels professors de la Universitat de Vic, amb qui es va reunir ahir.

El conseller vol que entre totes les parts sorgeixi un candidat de consens després de l'alcalde anunciés que havia perdut la confiança en l'actual rectora. El departament, segons Huguet, continua apostant pel model actual de la Universitat de Vic com ho demostra que estan treballant per un nou pla estratègic del centre vigatà que ha de garantir el futur de la institució pels propers anys.

Mentrestant, des de la Universitat s'està articulant una candidatura de tercera via. En les trobades hi estarien participant degans d'algunes facultats, com Francesc Codina o Anna Bonafont, i Pere Quer, que fa quatre anys va optar al rectorat com a alternativa a Assumpta Fargas. La rectora actual, tot i que amb matisos, ha dit que de moment manté la intenció d'optar al càrrec.

dijous, 17 de juny del 2010

ERC entra de puntetes en el debat sobre el nou rector a la Universitat de Vic

Font: Osona.com

ERC entra de puntetes en el debat sobre el nou rector a la Universitat de Vic



ERC de Vic ha emès un comunicat on es posiciona sobre la polèmica que s’ha generat a la Universitat de Vic (UVic) al voltant del procés electoral per escollir nou rector. En un to molt institucional, Esquerra defensa el model actual, amb la presència de l’administració i amb unes línies mestres com són la qualitat o el compromís amb el territori.

En un to més crític, ERC lamenta les formes del procés electoral, on s’ha avançat el nom d’un candidat que no té el consens de la comunitat universitària.

----------------
NOTA DE PREMSA
ERC DE VIC


La situació de crispació generada arrel de l’inici del procés de designació del nou rector/a de la Universitat de Vic, especialment deguda a la voluntat de l’alcalde de la ciutat, l’Exc. Sr. Josep M. Vila d’Abadal, que ha manifestat la seva pèrdua de confiança en l’actual rectora, la Sra. Assumpta Fargas, i en la reacció per part de la comunitat acadèmica, requereix un posicionament clar del nostre partit, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

1.- ERC considera la Universitat de Vic un element vital per a la nostra ciutat i la comarca d’Osona. La seva influència en l’activitat econòmica i social en general la converteixen en un element irrenunciable, especialment en el moment actual, en el que les societats avançades es fonamenten, cada vegada més, en l’economia del coneixement. Per tant, aquelles ciutats i comarques que disposen d’un centre universitari tenen un avantatge competitiu que no es poden permetre posar en perill.

2.- El model de la Universitat de Vic, fonamentat en el control públic i la gestió privada, i, per tant, amb una presència majoritària de les institucions públiques en la Junta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, que és qui governa la Universitat, és un model que ha demostrat la seva viabilitat i que hem de mantenir.

3.- La concreció del model de gestió, esmentat en el punt anterior, en la qualitat acadèmica, la qualitat humana, el compromís de la Universitat amb la ciutat, la comarca i el país, són igualment irrenunciables.

4.- ERC defensa l’especificació que s’està fent del model de gestió, basada en el Contracte programa que la UVic manté amb la Generalitat, en la participació en el sistema general de preinscripció universitària i en el manteniment de l’objecte de la Fundació Universitària Balmes que es concreta en l’article 3r dels seus Estatus, aprovats el 21 de gener de l’any 2010.

5.- ERC, referent a l’elecció del rector/a, no manifesta recolzament per cap persona, però sí que deixa constància de l’exigència de respecte als mecanismes establerts en els Estatuts anteriorment esmentats, així com també exigeix al rector/a que surti d’aquest procés d’elecció la defensa i el desenvolupament del model actual. ERC valora com a negatiu, en la línia de defensa del model actual, la precipitació amb que la que s’ha avançat el nom d’un determinat candidat sense que aquest judici suposi cap mena de valoració. Considerem que no és bo que cap futur rector/a de la UVic, com cap altre persona que es proposi liderar qualsevol projecte, entri amb un nivell d’oposició i rebuig com el que s’està generant. Aquesta situació, sense cap mena de dubte, no beneficia el projecte.

Esquerra Republicana de Catalunya a la ciutat de Vic i Comarca d’Osona fa una crida a la serenitat i a la reconducció d’un procés que, tal com està ara encarrilat, considerem que pot perjudicar a la Universiat de Vic, a la cuitat de Vic, a Osona i a Catalunya.

16 de juny de 2010
Josep M. Font i Purtí
President de la Secció Local d’Esquerra-Vic

Comença el procés de designació de rector o rectora

Font: UVic

Comença el procés de designació de rector o rectora

Segons el calendari aprovat pel Patronat de la Fundació Universitària Balmes, el dimarts 15 de juny, es va obrir el període de presentació de candidatures a rector o rectora de la Universitat de Vic.

Els futurs candidats tindran un termini de vuit dies per presentar la seva candidatura al Patronat, que haurà d’anar acompanyada d’un currículum i d’un programa d’actuació per a quatre anys.

La reunió extraordinària del Patronat per designar el candidat o candidata tindrà lloc el dimecres 30 de juny i en un termini de 15 dies es convocarà la reunió del Claustre de la Universitat.

El Patronat tornarà a reunir-se el dimarts 13 de juliol per nomenar, si escau, el rector o rectora, o bé per obrir una nova convocatòria.

dimecres, 16 de juny del 2010

Qui és Jordi Montaña?

El president del Patronat de la FUB, l'alcalde de Vic, Josep Maria d'Abadal, en aquestes intencions de canvi a la globalitat de la Universitat de Vic, va proposar a Jordi Montaña Matosas com a futur rector. La primera idea que va exposar era com a candidat únic, ara les paraules ballen i el futur segueix incert.

Per tenir una idea del candidat proposat pel president del patronat, podeu accedir a l'enllaç: Jordi Montaña Matosas.

Per part de la comunitat universitària encara es desconeixen els candidats proposats.

Recordem que els i les candidats/es al càrrec de rector/a, presenten el seu programa al patronat. Un cop escollida la candidatura per part de patronat, es presenta el programa a la comunitat universitària.

dimarts, 15 de juny del 2010

La reunió entre estudiants i representants del Patronat


A la reunió que s'ha realitzat avui a la Masia de la Torre dels Frares s'hi han trobat alumnes, dos representants del Consell d'Estudiants i representants del Patronat.

En aquesta reunió s'ha exposat als estudiants el manifest que van presentar la comunitat universitària i els motius pels quals es defensen els diferents punts que el conformen.

A grans trets els representants del Patronat assistents a la reunió, han donat a conèixer de forma breu com s'organitzava la Universitat des dels inicis d'aquesta, els primers canvis de rectorat i finalment la consideració que mantenen davant els canvis que es proposen portar a terme per part del Patronat, els quals es poden definir mancats de transperència.

Per tal de poder comprendre com s'estructura la Fundació Universitària Balmes podeu consultar a la mateixa web de la UVic, els representants i càrrecs del patronat, com també s'hi poden trobar els estatuts que la regeixen. Un dels aspectes més importants a considerar és que des d'aquest curs, els assalariats de la UVic no poden votar al patronat, tan sols els no assalariats, per tant representants del PAS, professorat i empreses vinculades tenen veu, però no dret vot, ni tan sols el Rectorat. D'altra banda si que hi tenen dret a vot agents externs a la comunitat universitària, alguns dels quals desconeixen la vida i la dinàmica de la universitat.

En aquesta reunió també s'ha aprofitat per fer consultes entorn aspectes que es comenten en els diaris digitals. Algun comentari a les diferents notícies referents a la UVic, es comentava que si aquesta és privada o pública, a partir d'aquí cal definir que la UVic és de titularitat privada d'iniciativa pública, és a dir, la gestió és privada però per exemple fa preinscripcions públiques, entre d'altres exemples. Tanmateix corren rumors que la ciutadania de Vic paga la universitat, comentari a desmentir en tant que aproximadament (i molt aproximadament), el 70% dels ingressos provenen de les matrícules de l'alumnat i el 30% restant prové de la Generalitat, la qual posa una sèrie de condicions per aconseguir aquesta renda, un exemple és la realització de recerques per part del professorat, una característica més de les universitats públiques.

En acabar s'ha demanat què implica tota aquesta situació a l'alumnat. Per una banda, l'obscuritat amb la qual s'han portat a terme tots aquests tràmits, crea una sensació de frustració i de desvalorització per part dels estudiants, quan l'alumnat som els agents actius de la universitat i els protagonistes d'aquesta. S'ha donat a conèixer el cas en, escasses, 2 setmanes. Tanmateix la privatització de la universitat pot implicar l'augment de les matrícules, quan a hores d'ara ja poden resultar inaccessibles, un punt que tanca les oportunitats a molts estudiants. Entre d'altres casos. Una de les úniques virtuds que pot tenir la privatització és tenir una plaça assegurada en finalitzar la carrera.

Què en sortirà de tot plegat? Es desconeix. Tot queda en paraules. L'alcalde diu que no canviarà el model, suposem perquè ha rebut una forta pressió per part de la comunitat, però qui ho assegura?

Avui ha començat la presentació de candidatures al Rectorat, la qual es tancarà el 23 de juny. Els representants del Patronat amb dret a vot escolliran una candidatura, la qual no és necessari que presenti i defensi un programa, després el claustre en farà una valoració, però sense ser vinculant. Qui pren la última decisió? Els representants del Patronat amb dret a vot. El 13 de juliol en sabrem els resultats,...

El què ve continua com a incert.

Vila d'Abadal no convenç la comunitat universitària però es compromet a no imposar un nou rector si el claustre no l'accepta

Font: el 9 nou

Vila d'Abadal no convenç la comunitat universitària però es compromet a no imposar un nou rector si el claustre no l'accepta

Vila d'Abadal ha explicat la seva versió de la crisi a la comunitat universitària. Al seu costat, a la presidència de l'assemblea, la gerent de la UVic, Pilar Soldevila.
L'alcalde de Vic i president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, Josep Maria Vila d'Abadal, no ha convençut a la comunitat universitària de la UVic durant la reunió que han tingut aquest matí per parlar de la seva decisió d'impulsar una nova candidatura al rectorat de la universitat encapçalada per Jordi Montaña d'ESADE.

El que sí que hi ha hagut és un apropament de posicions ja que l'alcalde s'ha compromés a no imposar un candidat si el claustre de professors no l'accepta.

Josep Maria Vila d'Abadal, ha volgut explicar a la comunitat universitària la seva versió de la crisi institucional tal com va fer dijous la rectora Assumpta Fargas. A diferència de dijous passat, però, avui els periodistes no han pogut assistir a la reunió ni agafar imatges ja que personal de premsa de l'ajuntament vigatà els ha prohibit l'entrada a l'aula magna de la universitat.

A la sortida de la reunió, però, han estat els mateixos membres de la comunitat universitària els que s'han adreçat als mitjans de comunicació per explicar que el discurs de l'alcalde no els ha convençut perquè segueix apostant per portar un rector de fora de la universitat.

Segons els membres de la comunitat universitària, després d'aquesta internvenció s'ha obert un torn de preguntes on els assistents li han mostrat el seu malestar per aquesta decisió i li han comunicat la seva intenció de seguir treballant per una candidatura interna i de consens. És llavors quan asseguren que Vila d'Abadal s'ha mostrat més flexible amb la imposició del candidat Jordi Montaña.

L'altre punt positiu de la trobada, asseguren, que és que l'alcalde s'ha compromès a admetre els representants de la comunitat universitària en la comissió executiva del patronat quan en l'última reunió s'hi havia negat.

El Consell d'Estudiants de la UVic, també està en marxa


El Consell d'Estudiants de la UVic està recollint informació des de diferents fonts per tal de comprendre que succeix a la Universitat. Aquesta l'exposen al seu grup del facebook: Estudiants UVic, pels que tingueu un compte tan sols heu de buscar aquest perfil.

Vila d’Abadal-Fargas, un desencontre en imatges

Font: Osona.com


Diuen que una imatge val més que mil paraules. En aquest cas no és una excepció. El deteriorament de les relacions entre la rectora de la Universitat de Vic (UVic), Assumpta Fargas, i l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Maria Vila d’Abadal, ha arribat a un carreró sense sortida.

Els dos caps visibles de la crisi institucional que viu la UVic van coincidir ahir dilluns a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, en un acte per celebrar els 25 anys del Centre Residencial Osona. La tibantor entre els dos personatges va ser més que palesa, com mostren les imatges del nostre fotògraf. Fins ara, els dos s’havien defugit en trobades amb membres de la comunitat universitària, que havien convocat de manera unilateral.

El detonant de la crisi, el procés electoral per elegir nou rector a la UVic, no s’atura i els fets se succeeixen amb rapidesa. Ahir a la tarda, Vila d’Abadal es va trobar amb la majoria de membres de la Junta del Rectorat, entres els que no hi havia estat convidada l’actual rectora. La reunió, de caràcter privat, va servir perquè Vila d’Abadal expliqués les línies estratègiques que la FUB té previstes per al futur de la UVic i el perquè s’ha optat per Jordi Montaña per liderar aquesta etapa. Montaña substituiria en el càrrec Assumpta Fargas.

Vila d’Abadal té una altra trobada important avui mateix, dimarts, a les deu del matí. En aquesta ocasió, la reunió (a porta tancada) serà amb tota la comunitat universitària, tan personal docent i personal administratiu, per tractar del mateix tema.

De manera paral·lela, els estudiantsde la UVic han obert un bloc a Internet on s'anirà actualitzant tota la controvèrsia.

Vila d’Abadal amoroseix les seves relacions amb la comunitat universitària

Font: Osona.com


Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de Vic i president del Patronat de la Fundació Universitària de Balmes (FUB), ha comparegut aquest matí davant la comunitat universitària per explicar les línies estratègiques que la FUB ha marcat per al futur de la Universitat de Vic (UVic). Vila d’Abadal ha estat acompanyat a la taula presidencial per Pilar Soldevila, gerent de la UVic, tot i que no ha participat en el debat. Assumpta Fargas, l’actual rectora, no ha estat present a la trobada.

La reunió ha omplert de gom a gom l’Aula Magna, amb la gran majoria del personal docent i el personal universitària, i ha tingut un to relaxat, amb torn de preguntes incloses. Abans, Vila d’Abadal ha explicat que les prioritats per a la UVic passen per la internacionalització, la relació amb les empreses i la vinculació amb el territori. El president del Patronat ha defensat que la persona indicada per liderar aquest procés hauria de ser Jordi Montaña, el candidat que proposa la FUB per substituir Assumpta Fargas, l’actual rectora.

Ja immersos en el debat electoral, Vila d’Abadal ha anunciat una concessió important, que la comunitat universitària ha vist amb bons ulls.

dilluns, 14 de juny del 2010

La comunitat universitària de la UVic treballa per presentar una candidatura alternativa al rectorat a la que proposa l'alcalde

Font: el9nou.cat

La comunitat universitària de la UVic treballa per presentar una candidatura alternativa al rectorat a la que proposa l'alcalde

Carta signada per la comunitat universitària de la UVic

Carta signada per la comunitat universitària de la UVic

Vila d’Abadal marcarà el devenir del rectorat de la UVic en dues reunions

Font: Osona.com

Els fets a la Universitat de Vic (UVic) volen i l’alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Maria Vila d’Abadal, no vol que li quedi un sol cap per lligar. De moment, ja ha concertat una cita aquesta tarda, a l’Ajuntament de Vic, amb la majoria de membres de la Junta del Rectorat, entres els que no hi ha estat convidada l’actual rectora Assumpta Fargas.

Vila d’Abadal explicarà quina és la situació actual del procés electoral per escollir el nou rector, com serà la nova etapa que proposa la FUB i perquè s’ha optat per Jordi Montaña per liderar aquesta etapa. Montaña substituiria en el càrrec a Assumpta Fargas, l’actual rectora.

Vila d’Abadal farà servir el mateix discurs el dia següent, demà dimarts, en una trobada amb tota la comunitat universitària (personal docent i personal administratiu). L’acte és obert a tothom de la UVic (no a la premsa) i tindrà lloc a les 10 del matí a l’Aula Magna.

La compareixença davant la comunitat universitària de la Universitat de Vic (UVic) estava prevista per al divendres 18 de juny. Vila d’Abadal va decidir avançar-la.

http://www.osona.com/noticia/20930/vila/abadal/marcara/devenir/rectorat/uvic/dues/reunions

Reunió demà dimarts 15 de juny 2010


Estudiants de la UVic

Demà hi ha convocada una reunió a 2 quarts de 16h (15:30) a la Torre dels Frares per informar i comentar el què està passant amb la UVic. Hi estan convocats alumnes i professors. No sé ben bé si es tractarà de promoure actes o serà de caire informatiu, però és obert a la comunitat universitària.

Ens hi veiem!

Què està passant a la UVic?

Aquest blog té la intenció de ser un punt de concentració de la informació referent als successos immediats que estan transformant a la Universitat de Vic.
Vist que els estudiants anem mancats de informació, aquest blog ha de servir perquè entre tots i totes ens poguem posar al dia i a partir d'aquí ja es veurà.
És obert a tota la comunitat universitària i també exterior a aquesta, en tant que també existeixen futurs estudiants.
La participació és gratuïta, només hi faltes tu!