divendres, 15 d’octubre del 2010

El rector de la UVic demana a la Generalitat que pagui aviat i si pot ser sense retallar gaire

Font: el 9nou (El rector de la UVic demana a la Generalitat que pagui aviat i si pot ser sense retallar gaire)

El nou rector de la UVic, Jordi Montaña, va aprofitar la seva primera inauguració de curs, aquest dijous, per reclamar a la Generalitat que pagui aviat i, si pot ser, sense aplicar cap retallada al que estipula el contracte programa per a aquest curs. “El contracte programa es va aprovar, però a hores d’ara ni sabem l’import real del que cobrarem ni quan se’ns pagarà”, va recordar davant el director general d’Universitats de la Generalitat, Josep Ribas.

Montaña va explicar que “estem en negociacions” perquè la retallada, si pot ser no s’apliqui, i si hi ha de ser, sigui mínima. També va insistir que “hem d’impulsar la recerca de noves vies de finançament, que no vol dir endeutament bancari”. Els nous projectes, va afegir, “caldrà que tinguin des del principi l’autofinançament garantit”.

En tot l’acte d’inauguració hi va planar l’ombra de la crisi i de la incertesa del paper que li correspon a la UVic en el sistema universitari català. Josep Ribas, com havien fet en anteriors ocasions el conseller Josep Huguet i el comissionat d’Universitats, Joan Majó, va recalcar en més d’una ocasió del seu discurs que la UVic ha de buscar “l’especialització” i, sobretot, la “diferenciació”. Va tornar a combatre l’acumulació de titulacions i la “duplicació, triplicació i quintuplicació” d’oferta universitària. Una apreciació, va matisar, tan vàlida per a la UVic com per a la Universitat de Barcelona.

L’acte va comptar amb la presència, només durant la primera part, de la consellera de Treball, Mar Serna, que va haver de marxar per qüestions d’agenda, i no va assistir als discursos del director general i del rector. Aquests tampoc van ser acompanyats a la taula presidencial per cap representant de l’Ajuntament de Vic. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ni hi era ell ni havia delegat en cap regidor, com va fer el 2008 amb Xavier Solà. És la primera vegada que l’alcalde de Vic se salta l’acte. Tampoc hi era l’anterior rectora, Assumpta Fargas.

El discurs de Ribas va tenir dues parts. Una primera, d’agraïment a la tasca feta per l’anterior equip rectoral i de la tasca feta durant els últims quatre anys. I una de segona, que es va posar més seriós, i adreçant-se al rector va marcar-li la ruta que, segons el govern, hauria de seguir la UVic per trobar el seu encaix en el sistema universitari català i, en conseqüència, europeu.

“Per la forma i el fons, ja veig el panorama que tenim al davant, però ens en sortirem”, va dir Montaña, recollint les paraules de Ribas. “El moment econòmic no convida a grans alegries, i veig uns núvols enormes, no només en el sentit econòmic”, va matisar, just abans de definir les línies mestra que haurà de seguir la UVic a partir d’ara.

David Serrat, rector entre 2002 i 2006, va rebre a l’acte d’aquest dijous la Medalla Institucional de la Universitat de Vic. També va rebre la insígnia de la institució la professora Lluïsa Cotoner, que es jubila. Així mateix es va guardonar els millors alumnes de cada titulació del curs passat. La lliçó inaugural va anar a càrrec de Jordi Solé, professor de l’Escola Politècnica. Guillem i Marta Roma van amenitzar l’acte amb una versió de bandes sonores de pel·lícules.

LA FACULTAT D'EDUCACIÓ ES REIVINDICA

La Facultat d’Educació va reivindicar el seu pes dins de la UVic i va demanar ser escoltada en les decisions de futur que es prenguin. Ho va fer per boca del seu degà, Francesc Codina, en l’acte propi d’obertura del curs, el mateix dijous a la tarda.

En un discurs que fugia del to merament protocol·lari, Francesc Codina va abordar la crisi que ha viscut la UVic els darrers mesos, i va identificar la causa que considera com a origen de la “desavinença” entre el Patronat i la comunitat universitària. I aquesta no és altra que “el desconeixement que té una de les parts de la trajectòria i la realitat de la UVic”.

Codina va demanar que no s’exclogui “com a interlocutors fiables” les persones que contribueixen decisivament “ a la bona marxa de la Universitat”. En concret, va reclamar que puguin participar “de manera efectiva” en la presa de decisions estratègiques. Poc abans, el degà d’Educació havia recordat el pes acadèmic –”i per què no dir-ho, també el nostre pes econòmic”– de la Facultat en el conjunt, amb més de 500 estudiants matriculats de nou aquest curs.

En to positiu però ferm, Francesc Codina va recordar que la majoria d’integrants del Patronat no van viure el procés de gestació i creació de la Universitat, a partir de l’Escola de Mestres. Molts d’ells procedeixen del món de la política local i de l’empresa, activitats que segons Codina “han estat força allunyades del món acadèmic”.

La Facultat d’Educació –que aquest any absorbeix la de Ciències Humanes, Traducció i Documentació– ha estrenat aquest any un nou grau, el de Psicologia, que ha començat amb elevada demanda: en la matrícula de juny ja es van omplir les 55 places que oferia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada